Inlägg 22 – Vilket batteri skall jag välja till min solcellsanläggning? (villa-edition)

Vilka parametrar skall man betrakta för valet av energilager?

Vilket batteri som skall installeras styrs till största del över vilken växelriktare och märket på den. Det avgränsar kraftigt vilka batterier som kan användas. Men frågeställningen bör vara den omvända. Dvs hur skall batteriet användas och vilka krav ställs på energilagringssystemet? Dessutom är, som alltid, pengarna en begränsande faktor som måste vägas med de övriga tekniska kraven. Det kan upplevas som en djungel, men med några enkla tips kommer Senergia i detta blogginlägg guida dig till att hitta rätt energilager.

Tekniska & funktionella krav

Vårt viktigaste tips är att du som slutkund måste vara tydlig i vad du förväntar dig av ditt energilager. Vilka tekniska krav ställer du? Skall batteriet klara ex både ödrift och kapa effekttoppar? Har du enfaslaster eller trefaslaster som skall kunna drivas om strömmen går? Hur länge skall du driva dina laster om ett strömavbrott skulle ske och vilka laster är det du menar? Hela huset?

Med en tydlig kravställning kan du ge din installatör rätt förutsättningar att rekommendera ett energilager som möter alla dina behov.

Temperatur och placering

Batteriet trivs bäst när det är svalt. Man skall vara försiktigt vid valet av installationsplats. Både för att inte alla batterier klarar att vara utomhus samt att batteriet är en ökad brandrisk som man måste beakta. Många batterier måste också placeras nära växelriktaren. Ofta anges 5m från växelriktaren som ett krav. Detta påverkar också valet av installationsplats.

Batteriets energi (kWh)

Storleken på hur mycket batterikapacitet som skall installeras är en svår fråga att besvara beroende på vilken applikation som avses. Kom ihåg att beroende på batterikemi (i 99% LFP) så skall du som ägare av batteriet inte använda mer än 80% av den totala kapaciteten för att batteriet inte skall slitas för mycket (se DoD och urladdningsfönster från tidigare blogginlägg 11 ”Lilla batteriskolan”). Dessutom degraderas batteriet och har ett visst antal cykler. Det innebär att den kapaciteten du har dag 1 kommer du inte ha hela batteriets livslängd. Du bör överdimensionera ditt system med minst 20–40% mot den kapaciteten du tror du behöver idag för att inte systemet skall ha för lite batterikapacitet när det degraderas.

Batteriets effekt (kW)

Idag är den största lönsamheten i att investera i ett energilager att delta på frekvensmarknaden med sitt batteri och låta en aggregator styra det (se inlägg 20 av teknikbloggen för mer info om aggregatorns roll). Då ersättningsnivån styrs av batteriets maximala effekt, så är det mer lönsamt att satsa på ett kraftfullt batteri med ett högt kapacitetstal (helst över 0,5C eller upp till 1C, se tidigare inlägg från teknikbloggen för att läsa mer)

Ekonomi

Ett batteri är en dyr komponent. Det finns idag ett mycket fördelaktigt skatteavdrag (Skatteavdrag för grön teknik) som inkluderar 50% max 50 000kr per person och år. Se till att om du söker detta avdrag har betalat tillräckligt mycket skatt och att anläggningens storlek anpassas så att inte du som beställare inte får bästa möjliga utväxling på din investering.

Senergias Tips

 • Installera batteriet i ett eget rum med förstärkt brandskydd, helst i en egen brandcell. EI60, dvs dubbla lager gips är en god rekommendation. Se till att det finns brandlarm och brunn i rummet.
 • Växelriktaren måste också ha smartmätaren inkopplad, denna skall sitta vid inkommande el (vid elmätaren). De flesta kräver kabeldragning (men Senergia säljer en trådlös brygga mellan smartmätare och växelriktare, LÄNK).
 • Storleken på ditt batteri kan i framtiden behöva anpassas (du vill ju ha möjlighet att bygga ut), välj därför ett energilager där du antingen kan komplettera med fler batterimoduler eller går att bygga ut med ett helt till parallellt energilager
 • Satsa på ett batteri med mycket effekt, högt C-tal
 • Så som det Gröna Teknikavdraget ser ut i dagsläget förnyas potten varje år. Det gör att du som villaägare kan komplettera din installation i framtiden och bygga ut din batterikapacitet!

Sammanställning över Senergias batterisystem

Innehåll

Huawei

Huawei Luna Smart String Battery erbjuder en modulär lösning som är skräddarsydd för dina behov. Med 5 kWh, 10 kWh eller 15 kWh och möjligheten att utöka senare är Luna-batteriet idealiskt för att svara på förändrade behov. I kombination med Huaweis optimerare får du ett kraftfullt system med hög effektivitet. Huaweis batteri har inbyggda dc-dc-optimerare vilket gör att du enkelt kan bygga ut systemet i framtiden samtidigt som du alltid är säker att varje modul producerar maximalt av sin kapacitet. Huawei-batteriet har en inbyggd uppvärmningsfuktion som startar för att skydda batteriet om det blir kallt, detta gör att det går att placera utomhus i många delar av landet (dock rekommenderar Senergia att batteriet installeras inomhus).

Kort om batterierna.

 • Systemet bygger på batterimoduler om 5 kWh styck
 • Modulerna har 100% användbar kapacitet (DoD)
 • En styrenhet kan innehålla 1, 2 eller 3 batterimoduler vilket ger möjlighet till tre olika lagringskapaciteter per styrenhet: 5, 10 eller 15 kWh
 • 2 effektmoduler kan parallellkopplas per växelriktare vilket möjliggör lagring upp till 30 kWh
 • Individuell energioptimering av batterimodulerna vid i- och urladdning möjliggör tillbyggnad av nya moduler utan strypeffekter
 • Batterikemi: Litiumjärnfosfat. Säkert, beprövat och pålitligt.
 • Enkel installation och driftsättning

Figur 1. Huawei Luna 5-15kWh

SAJ

B2 Battery är ett batteri med modulär & stapelbar design. Förutom enkel installation erbjuder B2-designen skalbar lagring från 10,2 kWh till 25,6 kWh. B2 minskar användarnas beroende av elnätet och den mängd el som användarna drar från nätet.

Figur 2. SAJ:s systemlösning med UPS-funktionalitet.

Figur 3.  SAJ B2. Observera att man minst behöver 2 batterimoduler.

Growatt

APX-batterisystemet använder koboltfri LiFePO4-kemi och skydd i fyra nivåer genom BMS, modulär energioptimering, säkring och aerosol för att garantera ökad säkerhet, tillförlitlighet och lång livslängd. Dessutom säkerställer den modulära energioptimeringen att systemet utnyttjar varje förpacknings energi fullt ut, blandar förpackningar av nya och gamla partier och blandar förpackningar med olika kapacitet, vilket ger den mest flexibla systemtillämpningen.

Installationsvideo: LÄNK

Figur 4. Growatt APX

Kompatibla energilager och växelriktare:

Growatt APX

 • Flexibla kapacitetsalternativ, 5kWh till 30kWh
 • 100% urladdningsdjup
 • Energioptimering på modulnivå
 • Stöd för att blanda nya och gamla batterier moduler i ett och samma system
 • Enkel installation med modulära och stapelbar design
 • Lång livslängd, 10 års garanti

Figur 5. APX-batterimoduler har inbyggda DC/DC-optimerare vilket möjliggör att gamla och nya batterimoduler kan blandas och systemet kan enkelt byggas ut i framtiden.

Beställningsguide APX

Figur 6. APX-batteriet kan skalas upp till 30kWh

Ferroamp

Ferroamp erbjuder ett skalbart energilager från Pylontech som man kallar ESS (energy storage stack). Batteriet ansluts till Ferroamps ESO-moduler som kommunicerar direkt med batteriets BMS (battery management system). Systemet är otroligt skalbart och du kan ansluta stora mängder batterier till ditt system om så önskas. Du kan också i framtiden komplettera med andra batterier som Ferroamp integrerat.

Figur 7. Ferroamp ESO, energy storage optimizer.

Figur 8. Ferroamps likströmsnät med flera olika energilager med olika batterikemi, energi och effekt. Möjliggörs via Ferroamp ESO (energy storage optimizer).

Ferroamp ESS

ESS System är ett modulärt uppbyggt batterisystem som enkelt och flexibelt kan anpassas till olika behov av lagringskapacitet. Det passar bra till allt ifrån mindre villor till lantbruk och mindre flerfamiljsbostäder. Batteriets lagringskapacitet kan byggas ut från 7-18kWh. Styrningen är placerad vid sidan av batteriet för att förenkla installationen och öka flexibiliteten för att kunna förändra systemet efter ditt behov idag och i framtiden. Den modulära designen gör det enkelt att installera och bygga ut efter behov och över tid

Figur 9. ESS finns med 2–5 batterimoduler 7-17kWh

Beställningsguide ESS

Fronius Gen24 + BYD HVS

Fronius erbjuder stöd för en av världens största batteritillverkare, BYD. Tillsammans med växelriktare från serien GEN24 blir det en fantastisk kombo som är otroligt effektiv. Den europatillverkade Fronius-växelriktaren möjliggör både on grid och off grid

Figur 10. Fronius GEN24 med BYD-batterier

Sammanställning

Obs!! kom ihåg att växelriktaren effekt kan begränsa batteriets effekt om den är mindre än batteriets effekt. Kom ihåg att det är batteriets effekt som avgör den möjliga intäkten för flextjänster (inte kWh)!

TillverkareBatteriModellAntal batteri-modulerAntal effekt-modulerkWhkWKompatibel med växelriktarserie
HuaweiM1 3-10kW & MB0 12-25kW
HuaweiLuna 5kWhS01152,5
HuaweiLuna 10kWhS021105
HuaweiLuna 15kWhS031155
HuaweiLuna 20kWhS0422010
HuaweiLuna 25kWhS0522510
HuaweiLuna 30kWhS0623010
HuaweiLuna 7kWhS11173,5
HuaweiLuna 14kWhS121147
HuaweiLuna 21kWhS1312110,5
HuaweiLuna 28kWhS1422814
HuaweiLuna 42kWhS1624221
HuaweiLuna 49kWhS1734924,5
GrowattMOD 3000-10000TL3-XH(BP) & MID 12-30KTL3-XH
GrowattAPX 5kWhAPX-P1152,5
GrowattAPX 10kWhAPX-P21105
GrowattAPX 15kWhAPX-P31157,5
GrowattAPX 20kWhAPX-P412010
GrowattAPX 25kWhAPX-P512512,5
GrowattAPX 30kWhAPX-P613015
SAJH2 3-10kW
SAJB2 10kWhBU2-5.0-HV521106
SAJB2 15kWhBU2-5.0-HV531159
SAJB2 20kWhBU2-5.0-HV5412010[1]
SAJB2 25kWhBU2-5.0-HV55125101
FerroampEnergy Hub
FerroampESS 7/2ESS2272
FerroampESS 7/4ESS3274
FerroampESS 10/3ESS43103
FerroampESS 10/6ESS43106
FerroampESS 14/4ESS54144
FerroampESS 14/8ESS54148
[1] Begränsas av växelriktaren H2 10kW

Solverwp- WordPress Theme and Plugin

Solverwp- WordPress Theme and Plugin