AI-teknik och solenergilösning för att bevara den norska atlantlaxen

Atlantlaxen finns med på den norska regeringens röda lista och hotas av utrotning om inga åtgärder vidtas.

Nu introducerar vi Senergia Sustainable Initiatives, ett banbrytande program som går längre än traditionell distributionsverksamhet. Senergia Norge har ingått partnerskap med Huawei och andra aktörer i fiskerinäringen för att tillsammans göra en betydande insats i att bevara atlantlaxen som hotas av den främmande arten puckellax.

2021 började Huawei Norge och Berlevåg jakt- och fiskeförening (BJFF) samarbeta för att utveckla ett automatiserat, AI-drivet fiskfiltreringssystem för att ta itu med problemet.

Som den första i världen måste lösningen utformas från grunden. I början av 2021 utformades algoritmer baserade på Ascend AI Computing Platform för att identifiera olika fiskarter. I juli 2021 installerade sedan Huawei och BJFF en övervakningsstation utrustad med en undervattenskamera i floden Storelva. Genom att kontinuerligt videofilma identifieras atlantlax och andra fiskarter. Under året utvecklade parterna en algoritm för fiskigenkänning baserad på tiotusentals bilder som samlats in från undervattenskameror. Algoritmen kan identifiera atlantlax och puckellax med 90 procents noggrannhet.

I juni 2022 placerades en AI-driven fiskfälla ut i floden Storelva. Fiskfällan är en fysisk installation bestående av ett flytande fiskstängsel som blockerar hela floden, en undervattenstunnel med en integrerad kamera, med en mekanism som kan öppna och stänga en grind, som filtrerar fisk som passerar igenom. Lokal atlantlax och havsröding kan passera obehindrat, medan puckellax leds in i en separat förvaringstank.

Fiskfällan använder intelligenta kameror och AI-algoritmer för att skilja friska laxar från infekterade, vilket håller sjukdomen borta från älven. Att förse denna avlägsna plats i Nordnorge med elektricitet var en utmaning.

Simson Jakobsson, CEO Norge på Senergia, berättar, ”för att lösa detta har vi utformat ett robust off-grid-system med solcellspaneler, Huawei växelriktare och batterier”.


Senergia Norge har stått för expertis, projektering, leverans och installation av det soldrivna sorteringsystemet.

Under dagsljustimmarna driver solenergin sorteringssystemet, vilket säkerställer oavbruten drift. Överskottsenergi lagras i batterierna, vilket säkerställer en tillförlitlig strömförsörjning under natten.

Detta initiativ är resultatet av ett nära samarbete mellan Senergia, Huawei, GK och Photomate.

Teknikbaserad lösning för naturskydd.

Jämfört med manuell observation och manuell fångst av fisk ger det AI-drivna automatiserade filtreringssystemet mycket bättre framgång när det gäller att fånga de invasiva arterna. I pilotprojektet Storelva i Berlevåg minskar systemet behovet av manuellt arbete med 90 % och samlar in data dygnet runt, vilket ger detaljerade och exakta rapporter, de första i sitt slag, för lokala flodskyddsföreningar. Baserat på denna data kan effektiva metoder utvecklas för att bevara Atlantlaxen.

För mer information kontakta:

Simson Jakobsson, CEO Senergia Norge – simson.jakobsson@senergia.se

Se filmen om projektet

Solverwp- WordPress Theme and Plugin

Solverwp- WordPress Theme and Plugin